2012. október 23., kedd

Formálódó kishegyesi világ

Érvelések, viták, az erőviszonyok kétoldali felmérése jellemezte a községi képviselő-testület szombaton megtartott forró hangulatú ülését

 Igen sok (szám szerint 33+5) napirendi pont ijesztette meg kicsit azokat, akik kézhez kapták a kishegyesi képviselő-testület szombatra meghirdetett ülésének anyagát. A 14:8 arányban zökkenőmentesen működő gyűlés pregnánsan mutatta meg, miként szövődhet össze az ügyes politizálás a különböző szándékokból és érdekekből eredő ellentétekkel. Alapjában a hatalmat gyakorló öt formáció (a Demokrata Párt, A Megalázott Kisrészvényesek Polgári Csoportja, a Szocialista Párt, a Szerbia Egyesült Régiói és az Új Szerbia) és az ellenzékbe szorult, nyolc mandátummal rendelkező VMSZ között zajlott a dokumentumokkal és átgondolt argumentumokkal alátámasztott, illetve némi taktikázással és cinizmussal operáló vita, amelynek a végére általában a szavazás tett pontot. A háttérben némi homály fedi a Szerb Haladó Párt és a Montenegrói Párt (Krstašok) politikai orientálódását (közülük az előbbi két, az utóbbi egy mandátummal rendelkezik), mert míg a Haladók felkínálták együttműködésüket egy segédi és egy tanácsosi pozícióért, azt 2012. június 01-jei keltezéssel – a Demokrata Párt főbizottságának álláspontjára hivatkozva – dr. Bíró István községi megbízott demokrata pártvezető és tartományi képviselő aláírásával  visszautasították, és ez az álláspont a későbbi gyakorlatban sem változott meg. Emiatt aztán, és mivel – a hatalmi koalícióból kimaradva -- bizonyos ellenzéki vezetőkkel nem kívánt együttműködni a Haladó Párt két tanácsnoka, egy nappal az ülés előtt visszaadta mandátumát, ám felmentésük és a két új tag mandátumának hitelesítése most nem zajlott le. Velük vállalt szolidaritást, a krstašok képviselője, aki nem csatlakozott a VMSZ tanácsnokaihoz, hogy velük együtt letegye az esküt.

 A továbbiakban szinte pörögtek az események, amelyek főként különböző igazgatóbizottságok és a tagosítás teendőivel foglalkozó elnökök, -helyettesek és tagok meg helyetteseik, illetve egyéb szakértői csoportok meg személyek felmetésére és újaknak a kinevezésére, valamint a róluk szóló szabályzat jóváhagyására irányultak. Legnagyobb figyelmet mégis a 2012. évi költségvetés módosítása váltott ki, ugyanis egyes kommunális illetékek megszűnése miatt 14,6 millió dinárral csökkennek a bevételek, illetve a hatalomváltással több ponton megsokasodó bérek kifizetése is több pénzt emészt fel. A testület elfogadta ezt a módosítást – a 2011. évi zárszámadással és revizori jelentéssel együtt. Az ellenzék soraiból Pál Károly szinte minden napirendi pontnál felszólalt, akár többször is, és hozzá gyakran csatlakozott Csóré Róbert és Hallgató Imre. De végül is mindenütt a világban az a konstruktív ellenzék szerepe, hogy hibát találjon a hatalom működésében.

 Az egyetlen felmentett vezető személy a Községi Telekrendezési és Útügyi Közvállalat igazgatója, Szűgyi István lett, akinek a helyébe Kecskés Endrét nevezték ki, ám az ellenzék felvetette, hogy az előző igazgatót pályázaton vették fel.

 Az ülés befejező szakaszában Fehér András elnöki tanácsadó tartott a község sorsát lényegesen befolyásoló, az elrontott és künböző visszaélésekre alkalmat adó privatizáció történéseiről egy nagyszerű beszámolót, amelynek tanulságait igen jó lenne minden, a közéletben szerepet vállaló személynek megszívlelnie, hogy tisztázzuk a múltat és megalapozzuk a jövőt.

 Vladimir Lopičid községi alelnök élesen bírálta a korábbi hatalom munkáját, konkrét mulasztásokat, visszaéléseket és a korrupció különböző eseteit emlegetve, miként korábban azt már egy sajtótájékoztatón is megtette.

 A képviselő-testület munkájára pecsétet tulajdonképpen Predrag Kneževid jogász-titkár érzelmileg is erősen felfűtött beszéde tett, amelyben az ellenzék részéről megfogalmazott vádakra válaszolt, rákérdezve, ki kuglizik a csak papíron létező és községi pénzekből ki is fizetett bácsfeketehegyi kuglipályán: vajon az ottani lakosok, vajon az előző vezetőség tagjai, vagy kimondottan a vezetők, esetleg egyetlen személy?

 Celluska Frindik Erzsébet községi elnök-asszony figyelmeztetett arra, hogy a tartományi egészségügyi titkárság támogatási listájának nemhogy a végén szerepelne Kishegyes község, hanem megdöbbenve vette tudomásul, hogy egyáltalán nincs is rajta.

 A képviselő-testület kinevezte a Bácsfeketehegy és Szikics területén folyó tagosítást végző bizottság elnökét és tagjait, valamint létrehozta az állami földek bérbeadását felülvizsgáló és ellenőrző, illetve a privatizáció során elkövetett visszaélések feltárását végző bizottságot, amely döntést az ellenzék is hevesen támogatta, és a tanácsnokok név szerint szavaztak róla. A tisztes testület – a sok nézeteltérés és kiélezett vita után – egy nagyszerű gesztussal fordult a lakossághoz: megmaradásunk zálogaként a község 10.000,00 dinárral ajándékozza meg minden újszülött családját. Talán ezek a kisgyermekek, akik legyenek minél többen!, formálják majd élhetőbbé világunkat…

 Dr. Csordás Mihály











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése